Am conturi pe forumuri romanesti si straine cam de cand au aparut primele astfel de facilitati web. E-Studio a creat mai multe forumuri si administreaza in prezent doua, dintre care unul este destul de vechi (~cinci ani) iar celalalt este foarte nou (~un an). De la inceput am privit forumurile atat ca pe spatii libere in care oamenii se pot intalni pentru a se ajuta reciproc si a face schimb de experienta intr-un anumit domeniu, ca ma apoi, odata legaturile facute, sa socializeze pe teme diverse, cat si ca pe veritabile experimente sociale din care, observand, poti invata enorm despre comportamentul oamenilor in general si in special in online.  

Si, dupa mai mult de zece ani de activat pe diverse forumuri, pot sa spun ca da, exista diferente majore intre “ai nostri” si “ceilalti, prin ceilalti intelegand vorbitorii de limba engleza (pentru ca numai pe astfel de forumuri in alta limba decat romana am intrat), indiferent de nationalitate.

“This is an excellent topic and a good question, thank you for asking!”

In forumurile unde oamenii se inteleg in engleza gasesti la tot pasul afirmatii apreciative. Vorbitorii de limba engleza nu se sfiesc sa foloseasca o multime de cuvinte pozitive: “excellent”, “awesome”, “great”, “wonderful”.

Prin comparatie, am vazut ca ai nostri sunt foarte zgarciti cu aprecierile. Foarte rar ai sa vezi pe forumurile romanesti exprimari de genul “Multumesc, X, ca ai intrebat asta! Este un subiect de discutie excelent!”. In schimb, ai sa vezi adesea raspunsuri in doi peri, ironice, bascalioase, chiar agresive. Romanul nu tolereaza ignoranta. Daca esti ignorant intr-un domeniu (nu conteaza ca excelezi in altul, in care interlocutorul nu se descurca si nu se va descurca niciodata!), esti automat catalogat drept idiot irecuperabil si trebuie sa fii pedepsit, pus la colt si ridiculizat. Ce daca scopul unui forum este, in esenta, acordarea de ajutor si asistenta gratuita pe un domeniu oarecare celor care nu il stapanesc atat de bine? Ai nostri dispretuiesc incepatorii, habarnistii, do-it-yourself-erii. Cel mai adesea raspunsurile incep asa: “Cu ce ai gandit cand ai pus intrebarea asta?” si uneori, cand ego-ul celui care raspunde depaseste dimensiunea dispretului, urmeaza: “Dar hai sa iti zic ce sa faci”. Surprinzator (sau nu) raspunsurile date astfel sunt de o calitate mediocra, pline de lacune, neclare si dezlanate.

Rezultatul?

 • Cel care a intrebat se simte frustrat si nedreptatit (in fond, daca toata lumea ar sti tot, nu ar mai exista intrebari si nici forumuri) si cel mai probabil paraseste forumul. Daca stie engleza, se reorienteaza catre forumuri de limba engleza unde atitudinea utilizatorilor este 99% pozitiva.
 • Cel care a raspuns se simte destept dar nu evolueaza in niciun fel si ramane pe forum ca un cuc in cuib, eliminand, impreuna cu gasca pe care si-a alcatuit-o, toti puii mai mici, adica vizitatorii ocazionali, membrii noi si pe cei incepatori in domeniul respectiv.
 • Proprietarul forumului are o dilema – sa pastreze userii “specialisti” dar grobieni cu riscul de a pierde zilnic cel putin un membru fidel potential sau sa puna la punct “specialistii” de fiecare data cand se poarta urat cu membrii noi.

There can be only one!

Pe de alta parte, in forumurile de limba engleza specialistii chiar fac schimb de experienta. Este un fel de troc: “I’ll show you mine, you’ll show me yours“, urmat de “wow, ideea asta e excelenta, multumesc!” si “vai, dar si ideea ta este de-a dreptul revolutionara, abia astept sa incerc si eu“.  Cei doi specialisti isi dau mana, se inteleg, invata unul de la celalalt si toata lumea castiga. Clientii lor beneficiaza de mai multe posibilitati de rezolvare a problemelor pe care le au, pentru ca specialistii detin mai multe variante de lucru; specialistii se simt datori sa caute idei noi pentru a avea ceva substantial de oferit breslei, pentru compensare si ca sa nu ramana mai prejos decat alti membri de valoare ai comunitatii din forum. Proprietarul forumului vede cum creste numarul de membri activi si calitatea continutului si, desigur, toata lumea are de castigat.

Intre timp, in forumurile romanesti nu este loc de mai multi specialisti pe acelasi domeniu. Ce daca scopul unui forum este si acela de a asigura un mediu propice schimburilor de experienta intre specialistii unui domeniu oarecare? “Specialistii” vor incerca sa isi submineze unul altuia autoritatea in fata utilizatorilor noi, sa isi impuna propriile opinii ca fiind cele corecte si viabile si vor sfarsi prin a se certa, dand de furca moderatorilor si gonind de pe forum spiritele pasnice, care nu isi doresc sa asiste la astfel de “batalii de orgolii”.

Rezultatul?

 • Utilizatorii noi, indiferent de pregatirea lor in domeniu, citesc topicurile si au senzatia ca au intrat intr-un club exclusivist, asa ca prefera sa se retraga – in mod evident, intre atatia “guru” nu este loc pentru neinitiati si nici pentru specialisti noi.
 • Specialistii se cearta, nu isi reevalueaza opiniile si raman cu senzatia ca numai ei se priceo si de fapt toti se pricep dupa ureche sau pe jumatate, au lacune pe care orgoliul nu le permite sa si le rezolve si in general sunt mai putin eficienti decat ar putea fi daca ar accepta ceea ce nu cunosc, ar invata ceea ce li se ofera si ar oferi la randul lor ceea ce cunosc, intr-o maniera civilizata.
 • Proprietarul forumului are o problema – mediul pe care il dorea constructiv si util devine incetul cu incetul o piata a orgoliilor si nu aduce nimic constructiv comunitatii, iar rentabilitatea tinde spre zero.
 • Ce e de facut?

  Toti participantii la discutii pe forumurile romanesti trebuie sa inteleaga cateva aspecte esentiale ale comunicarii pe forumuri:

  • comunicarea pe un forum trebuie sa se realizeze cu tact si grija sporita, pentru ca este saracita de lipsa gesticii (care nu poate fi compensata de smilies) si a intonatiei; prin urmare, o fraza altfel inofensiva intr-o discutie fata in fata poate capata proportii catastrofice in scris.
  • forumistii trebuie sa invete sa se exprime pozitiv si asertiv, in loc de negativ si agresiv; de exemplu, in cazul in care cineva intreaba ceva absolut stupid sau deschide un subiect care a mai fost dezbatut in forum, este preferabil sa i se raspunda asa: “Intrebarea ta a fost adesea postata pe acest forum de utilizatorii incepatori si avem un intreg topic pe subiectul asta, asa ca ar fi foarte util pentru tine sa incepi prin a citi ce s-a raspuns acolo; apoi, daca mai ai nelamuriri, intreaba si iti vom raspunde”. Din pacate, de foarte multe ori se raspunde asa: “Dupa ce ca pui o intrebare asa pierila, nici macar nu te-ai obosit sa citesti forumul.” Genul asta de raspuns nu ajuta utilizatorul, creeaza tensiune si nu este util nimanui, nici macar celui care si-a descarcat nervii scriindu-l. Prin urmare, mai bine acordati ajutor celui care intreaba, cu calm si fara accese de superioritate. Daca nu doriti sa ajutati un “habarnist care nu se oboseste sa caute prin forum ce s-a mai discutat”, mai bine nu raspundeti la topicul respectiv.
  • specialistii trebuie sa se obisnuiasca si cu ideea ca nimeni nu e perfect si ca e loc pentru toata lumea intr-un domeniu; excelenta nu se masoara in puterea cu care cineva afirma ca este cel mai bun, ci in rezultatele concrete pe care le are, iar rezultatele se vad, nu trebuie trambitate.
  • proprietarii de forumuri trebuie sa opteze pentru disciplinarea membrilor forumului, cu riscul de a pierde cativa “gura-mare” activi. Acestia nu sunt de fapt utili forumului – dimpotriva. Ei nu spun mare lucru, gonesc utilizatorii noi si se comporta de parca ar fi stapanii mediului virtual in care se manifesta. Plecarea lor nu este nicio pierdere, desi vor parasi forumul cu mult tam-tam.
  • proprietarii de forumuri trebuie sa-si aleaga cu grija moderatorii, care trebuie sa fie persoane echilibrate, capabile sa judece lucrurile rational si echidistant si sa actioneze obiectiv, in ciuda simpatiilor. Un moderator bun activeaza aproape nevazut pe forum si “apare” numai atunci cand are de aplanat un potential conflict inca din stadiul incipient sau cand trebuie sa dea o mana de ajutor unui incepator. Un moderator bun nu face caz de functia sa, nu “se da specialist”, nu isi impune opiniile personale, ci lasa discutiile sa se desfasoare firesc, fara a timora participantii la conversatie.
  • toti cei care participa la discutiile dintr-un forum trebuie sa invete sa foloseasca si cuvinte si expresii politicoase, ca “te rog frumos”, “multumesc pentru intrebare”, “multumesc pentru raspuns”, “ma bucur ca ai intrebat asta”, “sunt incantat ca am primit raspuns asa repede” si asa mai departe, chiar daca urmeaza si un “dar“. Cu alte cuvinte, invatati sa ambalati frumos nemultumirile sau insatisfactia si atitudinea interlocutorilor se va schimba si ea. 
  Advertisements