… decât să te lași păcălit de “ofertele” spammerilor care promit site și hosting pe 3 ani inclus, la numai 89 de euro!

(Serios, am primit eu așa ceva pe e-mailul de la birou, adineauri)

Știu că e criză, Băsescu, Ponta, UE, SUA, băncile. Știu că fiecare bănuț contează și e numărat și alocat cu grijă și că toată lumea se teme atât de tare să nu dea bani aiurea, încât un gând obișnuit este “e, pierd 89 de euro, dar nu pierd 1000!” Ei bine, eu îți spun că ori investești niște bani în lucrul cu o firmă serioasă, ori încerci piața cu un site gratuit, hostat gratuit… la WordPress.com.

Recomandarea mea este cât se poate de serioasă.

Poți face un calcul simplu. Dacă oamenii ăia cer doar 89 de euro pe toată operațiunea, ei practic cer (89 euro /3 ani) / 12 luni = 2,5 euro / lună.

În primul rând, la ce e bun hostingul la 2,5 euro pe lună? La mai nimic. Un serviciu de hosting care funcționează corect, securizat, nu poate porni decât de la minim 4 euro / lună.

În al doilea rând, numai domeniul .ro costă mai bine de jumătate din suma asta. Dacă facem iar un calcul, ajungem la 1,25 euro / lună pentru hosting.

În al treilea rând, în mod evident nimeni nu poate face un website pe gratis. Drept pentru care, e clar că platformele folosite sunt cele pe care oricine le poate găsi gratuit pe net și le poate descărca și instala fără mari probleme. Și mai e clar și că “serviciul” este furnizat așa cum se găsește:

  • nu ai personalizare (cel mult un logo și poate, dacă ai noroc, o schimbare de culori) și asta înseamnă că site-ul tău o să arate ca al unor alți zeci de păcăliți;
  • nu ai module și funcții suplimentare (și asta înseamnă că poți să ai nevoie de modificări mult și bine, că nu le primești – iar astea sunt de obicei costurile ascunse ale “afacerii”);
  • nu ai module și funcții adaptate afacerii tale (iar costuri ascunse, exact);
  • nu ai suport tehnic adecvat (cine să-ți ofere suport tehnic la 1,25 – 2,5 euro pe lună?)

Experiența mea (și am 12 ani de lucru în web development) îmi spune că trebuie să te previn.

Dacă “profiți” de o astfel de “ofertă”, doar arunci niște bani și, cel mai rău, pierzi timp. Mult timp. Timp în care afacerea ta ar putea crește.

Așadar, gândește-te bine înainte să dai atenție ofertelor care sună așa de bine încât nu au cum să fie adevărate.

Advertisements