Aţi încercat vreodată să intraţi pe un site pentru că vă interesa foarte mult informaţia pe care aţi căutat-o în Google, pentru că voiaţi neapărat să citiţi ceva care nu se găsea decât cu dificultate în altă parte sau pentru că, pur şi simplu, voiaţi să contactaţi firma respectivă? Logic, da. Dar vi s-a întâmplat vreodată să găsiţi, în locul informației dorite, o pagină goală sau cel mult una pe care scria „această pagină este în construcţie, vă rugăm reveniți“?

Cât de frustrant este?

Foarte.

Iar în online frustrarea vizitatorului site-ului se traduce în pierderea lui, de obicei irecuperabilă.

Cum faceţi pentru a evita această situaţie?

De obicei, pagina „în construcţie“ apare online în două situaţii: 1. domeniul este găzduit deja şi poate fi accesat, dar site-ul nu este gata şi 2. site-ul trece printr-un proces de redesign.

În prima situaţie e firesc să existe pagina „în construcţie“, pentru că nu există altceva mai bun de afişat. În a doua situaţie e mai bine ca online să rămână site-ul vechi, până când e gata cel nou (motivele sunt multe, aşa că le voi enumera, probabil, într-o postare ulterioară), iar decizia de a plasa o pagină „under construction“ nu e întotdeauna cea mai bună.

Totuşi, ce e de făcut cu pagina „în construcţie“ în cazul în care este inevitabilă?

Simplu – ea trebuie să conţină câteva informaţii esenţiale:

– Logo-ul firmei / produsului / site-ului;
– informaţii de contact complete (localizarea pe hartă e un plus, este util şi un formular de contact)
– linkuri către alte spaţii online în care firma / brand-ul se manifestă activ (blog, Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+ etc);
– informaţii pe scurt despre domeniul de activitate;
– informaţii despre data, fie şi orientativă, de la care site-ul ar trebui să fie online în varianta completă.

În lipsa acestor informaţii, vizitatorul părăseşte pagina cu o frustrare, fără posibilitatea de a contacta pe nimeni sau de a afla cam când să revină. Aşadar, atunci când începeţi lucrul la un site, fie că este vorba de un site nou sau de unul care va primi o nouă faţă, cereţi web developerului să vă proiecteze şi să plaseze pe server o pagină „under construction“ corespunzătoare.

Advertisements