SEO.

Cuvântul ăsta e aproape magic. Îi aud pe clienții noștri pronunțându-l pe diverse tonuri, dar cel mai des am senzația că această metodă de promovare are – cumva – o… aură mitologică. Cei ale căror afaceri depind de SEO (marea majoritate), dar care nu cunosc fenomenul în profunzime, sunt adesea timorați de ideea de a-și optimiza site-ul. Au sentimentul că e o sarcină imposibilă, pe care e bine s-o lase în seama celor care fac asta zi de zi, desigur, contra unei sume convenite.

Totuși… cum e mai bine să faci SEO?

Am să fac trei liste cu situații care “cer” o anumită abordare în ceea ce privește procesul de SEO.

Când faci SEO singur?

 • ai o afacere mică și buget pe măsură;
 • ai o platformă SEO-friendly;
 • ai destul timp să înveți cum se face;
 • nu ți-e teamă să experimentezi;
 • nu ești novice pe internet;
 • ești dispus să aloci timp zilnic pentru monitorizare, evaluare și ajustare;
 • ești disciplinat și poți menține un program de lucru, fără să cedezi tentației de a te ocupa de altceva, mai presant, în timpul alocat proceselor de SEO.

Am să explic puțin ultimele două puncte, pentru că ele sunt esențiale pentru succesul acțiunilor de SEO.

SEO este un proces. Asta înseamnă că nu poți să-ți iei o zi (sau o săptămână) și să “faci SEO” și gata, să fie făcut și să nu mai fie nevoie de nicio intervenție o vreme. SEO se face în mod regulat, din două simple motive: 1. și concurența face SEO și 2. Google schimbă lucrurile foarte des și ce făceai ieri nu mai e bine mâine (decât în cazurile fericite în care stilul tău de a scrie se portivește cu stilul preferat de meșterii algoritmilor Google), pe lângă faptul că privilegiază conținutul proaspăt.

Deci, nu ai voie pauză, dacă vrei să fii eficient.

Apoi.. nici nu poți lucra numai când îți amintești și, mai cu seamă, nu poți lucra fără un plan. Trebuie să-ți faci o strategie, să-ți stabilești obiective tangibile și măsurabile. De exemplu, dacă spui “vreau mai mulți vizitatori” nu e de ajuns. Cât de mulți? Cu cât mai mulți față de luna precedentă? 5 vizite în plus ajung sau nu? Dar 50?

După ce planul e făcut, ai nevoie de disciplina de a te ține de el. Cum altfel să evaluezi eforturile depuse? Nu înseamnă că planul nu poate fi ajustat, dar trebuie atenție la tentația de a schimba lucrurile radical. În SEO, rezultatele nu se văd peste noapte. Roboțelul Google nu vine în vizită când vrem noi, ci când consideră el că merită.

Când apelezi la o firmă pentru consultanță SEO?

Răspunsul aici e destul de clar:

 • ai o platformă SEO-friendly;
 • poți aloca, lunar, o sumă oarecare, destinată consultațiilor;
 • ai destul timp să aplici soluțiile identificate;
 • ești dispus să aloci timp zilnic pentru monitorizare, evaluare și ajustare;
 • ești disciplinat și poți menține un program de lucru, fără să cedezi tentației de a te ocupa de altceva, mai presant, în timpul alocat proceselor de SEO.

La ce este util un consultant?

În procesul de SEO este foarte ușor să ajungi într-un punct în care să nu mai ai idei. Ai încercat tot ce știai și… nimic. Sau ai rezultate slabe. Ce e de făcut? Vorbește cu un consultant SEO, chiar dacă simți că nu mai ai timp de nimic. De exemplu, noi oferim consultanță și prin Google Hangouts sau Skype, dacă timpul clienților nu permite întâlniri față în față. Și, înainte, audităm site-ul și identificăm problemele. Uneori soluțiile sunt simple și sunt necesare ajustări minore. Alteori, situația nu e așa roz, dar soluții se găsesc întotdeauna. Ideal e să nu insiști cu o strategie care nu dă roade.

Când angajezi o firmă să se ocupe integral de SEO pentru site-ul tău?

De obicei, mergi pe soluția asta când:

 • ai un buget clar destinat SEO;
 • nu ai timp să te ocupi chiar tu de site;
 • platforma ta nu e foarte SEO-friendly;
 • site-ul este mare și este imposibil de gestionat de către o singură persoană;
 • nu dorești să ai și asta pe cap și preferi să externalizezi.

Tot ce trebuie să faci când alegi soluția asta este să cauți și să alegi o firmă serioasă. Despre felul în care selectezi echipa care se va ocupa de site-ul tău și câteva criterii de departajare între firme, voi scrie într-o postare ulterioară, dar ce trebuie să știi este că, în niciun caz SEO nu este un proces “ieftin și bun”. Dacă oferta e subțirică și prețurile sunt mici, mai bine mai cauți. Nimeni nu poate face SEO eficient pentru sume derizorii, pentru simplul fapt că SEO consumă foarte mult timp și nu este rentabil să faci asta pentru puțini bani. Cei care cer sume mici sunt, de obicei, fie firme fără experiență, care încearcă să intre pe piață și fac experimente (e bine să nu le facă, totuși, pe banii tăi), fie firme care aplică tehnici automate, la limita sau chiar de-a dreptul “black hat SEO”, adică descurajate de Google prin penalizări severe.

În concluzie, dacă ai un site mic și te pricepi cât de cât la ce înseamnă o căutare pe Google, ești dispus să citești documentație și să te ocupi disciplinat de asta, poți face chiar tu SEO. La cealaltă extremă, site-urile mari, cu multe pagini / produse, nu pot fi gestionate corect și eficient decât de oameni specializați serios în acest proces, iar asta nu se poate face cu un buget meschin. Rezultatele se văd, întotdeauna, după cât ai investit (timp sau bani sau și timp, și bani).

Advertisements