Imediat după ce ai finalizat site-ul web, următorul pas este popularea acestuia cu conținut relevant.

Este important însă ca utilizatorul să și poată accesa repede informația dorită. Indicat ar fi să se respecte regula celor 3 click-uri, adică utilizatorul să găsească ce caută în site după maximum 3 click-uri.

Totodată, este bine ca, încă din etapa de design a site-ului, să se țină cont de poziționarea anumitor elemente în pagină, conform cu regulile universal agreate (spre exemplu: modulul de newsletter va fi poziționat mereu în zona de sus, link-urile către rețelele sociale vor fi inserate todeauna sus, în dreapta ș.a.m.d.), astfel încât vizitatorul să nu fie bulversat.

Ce poți face la nivel de conținut pentru a asigura o uzabilitate optimă a site-ului tău? Iată câteva sfaturi:

1.Scrie informația cât mai concis

Nu mai avem timp și răbdare să citim conținut stufos pe internet. De obicei, când se documentează sau pur si simplu când caută informații despre produse/servicii, vizitatorii site-urilor citesc în diagonală și caută cuvinte cheie pe pagină. Este recomandat ca informația să fie scrisă cât mai structurat posibil.

2. Utilizează subtitluri

Împarte informația în blocuri de conținut denumite relevant. În general, utilizează la titluri cuvinte reprezentative, pentru a fi citite cu ușurință. Este indicat să fie folosite cuvinte cheie, pentru că acestea se afișează imediat și dacă utilizatorul folosește funcția de căutare în site (CTRL+F).

3. Ajută utilizatorii site-ului să “scaneze” cu ușurință informația

Primele cuvinte din conținut sunt foarte importante. Titlul, subtitlul, scurta descriere, link-urile către detalii, sunt primele citite. Restul de informații se pot introduce în zona de detalii sau de descriere lungă.

 4. Utilizează formatări

Nu ezita să folosești formatări precum: alinieri, liste, litere îngroșate (bold/strong) sau italice, și să împarti conținutul în paragrafe. De cele mai multe ori, este indicat să copiezi în Notepad textul pe care dorești să îl introduci într-o pagină din site și apoi, din Notepad, să il copiezi iarăși în editorul din site-ul tău – pentru a evita preluarea altor formatări.

 5. Scrie conținut aerisit

Lasă spatii între paragrafe, rânduri, cuvinte, pentru a te asigura că textul este cât mai lizibil. Dacă există imagini, folosește formatarea acestora din editorul site-ului, cu alinierea aferentă. Nimic nu deranjea mai mult decât un conținut înghesuit!

Bibliografie: http://mashable.com/