O problemă des întâlnită la cei care se îngrijesc personal de fotografierea produselor pe care le vând în site, mai ales atunci când efortul depus este considerabil (financiar și de timp), este aceea a furtului de imagini.

În cazul produselor des întâlnite în magazinele online, care provin de la aceiași furnizori, imaginile se fură, în general, pentru că cel care dă click-dreapta și selectează Save image as… nu-și imaginează că poza pe care o salvează în propriul calculator, cu scopul de a o folosi pentru a-și ilustra produsul, nu este o poză pusă la dispoziție chiar de către producător. Aceasta se întâmplă pentru că, în general, producătorii pun la dispoziția celor care le distribuie produsele diverse instrumente de promovare a brandului și chiar a fiecărui produs în parte, inclusiv imagini. Totuși, dat fiind că aceste liste cu poze sunt, adesea, greu de accesat (de exemplu, sunt pe site-ul producătorului și pot fi descărcate doar bucată cu bucată, fără previzualizare sau sunt denumite criptic sau sunt doar numerotate și produsele cărora le corespund sunt greu de identificat etc), mulți proprietari de magazine online iau calea ușoară – caută produsele pe Google, găsesc pozele de care au nevoie, le salvează și le pun în propriile site-uri.

Dacă imaginile preluate din site-ul tău sunt, de fapt, disponibile pentru toți distribuitorii (de pe site-ul producătorului sau de pe un CD, de exemplu), atunci nu este, de fapt, nicio problemă, pentru că cei care procedează astfel au, oricum, dreptul de a folosi imaginile respective.

Dacă pozele sunt făcute de tine însă, e vorba de furt de imagini în toată regula, ceea ce înseamnă că trebuie să iei măsuri să rezolvi măcar situațiile de care ai aflat. Pentru că măsurile preventive sunt inutile.

1. Identifică proprietarul site-ului care folosește pozele tale

Dacă este vorba despre un domeniu .ro, accesezi site-ul rotld.ro și afli detaliile deținătorului domeniului. Dacă nu, poți intra pe whois.net și află DNS-urile (care furnizează informații despre firma de hosting) și, ca să afli mai departe cine este proprietarul, caută adresa care este listată în dreptul textului “Whois Server”, acceseaz-o și caută din nou domeniul. De cele mai multe ori (dacă numele de domeniu nu este luat în nume personal, de către o persoană fizică, găsești acolo toate datele de care ai nevoie.

2. Notifică, în bună credință, proprietarul site-ului care folosește pozele tale

Poți începe prin a scrie un e-mail în care explici situația. Dacă omul este de bună credință (ca și tine!), va elimina din site imaginile tale. Dacă nu o face, îl poți suna să-i explici faptul că imaginile sunt proprietatea ta și că atât legea română, cât și cea internațională, protejează drepturile de autor. Îi poți spune și că vei face toate demersurile legale necesare pentru a nu-i permite utilizarea pozelor care îți aparțin.

Dacă nu reușești cu frumosul, mai ai la îndemână câteva posibilități.

3. Pune-te la punct cu legislația

Începe de aici: Legea nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe (publicata in Monitorul Oficial nr. 60 din 26 martie 1996)

4. Formulează o plângere la Google pentru “copyright infringement”

Această procedură, deși nu elimină pozele tale de pe serverul celui care le-a furat și le folosește ilegitim, poate crea neplăceri destul de mari hoțului de poze. Totul e ca și Google să fie de acord că drepturile tale de autor au fost încălcate – iar dacă cel care analizează cererea ta are întrebări, va solicita dovezi. Dacă Google îți dă dreptate (și, de obicei, îți dă), rezultatele de căutare care duc către pozele tale vor fi omise din listă și site-ul hoțului măcar nu va mai apărea în search cu imaginile furate de la tine din site.

5. Contactează serviciul de hosting al hoțului de poze

Mai sus ai aflat DNS-urile site-ului care îți folosește pozele fără acordul tău. Astfel, poți da de urma firmei care-i asigură hostingul și poți cere eliminarea conținutului care îți aparține. Firmele serioase reacționează imediat și inițial notofică proprietarul site-ului, apoi pot chiar să-i suspende contul.

6. Acționează hoțul în justiție

Când nu mai ai nicio altă posibilitate, acționează hoțul în justiție. Adesea este suficient ca cel care nu s-a sfiit să fure fotografii care nu-i aparțin să primească prima notificare serioasă, din partea avocatului. Sau prima citație.

Succes!