Acest articol putea, foarte bine, sa se numeasca si: “de ce ma costa serviciile astea atat de mult, ca nu-i mare lucru“. Ei bine, sunt situatii in care ceea ce ne ceri chiar nu-i mare lucru si, da, se poate face in zece minute, dar sunt si lucruri care par simple, dar, in realitate, sunt foarte complicate sau lucruri care sunt simple, dar care cer foarte mult timp pentru a fi lucrate.

Lucrurile complicate costa mai mult, pentru ca sunt putine persoane care stiu sa le faca (iar noi avem norocul de a avea printre noi o astfel de persoana, adica Programatorul, care poate programa orice este permis de legile Universului).

Lucrurile simple, dar care dureaza mult, costa mai mult, pentru simplul fapt ca timpul este o resursa limitata, pe care trebuie s-o valorificam.

Testarea functiilor custom este de durata, si laborioasa

Iata ce scria mai demult (prin 2009), intr-un draft ramas nepublicat (chiar pe acest blog), un coleg de-ai nostri, foarte ocupat cu testarea site-urilor (proces complicat si extrem de important, care dureaza ore bune si care are ca scop sa descopere si sa remedieze eventualele vicii de functionare ale site-ului):

Suntem din ce in ce mai aproape de finalizarea unui nou site/vechi proiect, care a fost prima mea activitate in afara atributiilor initiale de serviciu.

Chestia e ca de fiecare data cand crezi ca ai terminat, e un aspect pe care l-ai omis sau l-ai tratat prea superficial, iar lucrurile astea nu pot fi lasate asa, pentru ca, la prima vedere, totul pare in regula – dar sigur se gaseste un utilizator care va descoperi exact locul si situatia pe care n-ai acoperit-o. Mai ales cand este vorba de multe rotite ce compun un angrenaj ce pare simplu (sau mi se parea doar mie). Cum stau putin sa “disec” un mecanism al oricarui site, imi dau seama de multiplele posibilitati care trebuie acoperite de creierul din spatele acelei pagini de net. Asa ca verifici si ras-verifici toate variantele (sau cat mai multe dintre ele).

Schimbarea fundamentala a temei grafice dureaza si nu e neaparat o idee buna

Iata ce scria si un coleg grafician (tot in 2009, ati ghicit, exploram si exploatam drafturile blogului), imediat dupa ce primise sarcina ingrata de a reface complet si pe un concept fundamental diferit tema grafica custom a site-ului la care lucrase; Clientul vorbise cu “niste prieteni” (care, desi nu aveau nicio calificare, isi dadusera, generos, cu parerea) si se hotarase sa schimbe tot (intr-un fel care nu ii avantaja afacerea, dar parerea prietenilor a fost mai convingatoare decat opinia specialistului – in sase luni, refaceam tema grafica initiala, pentru ca cea sugerata de prieteni nu avusese succes):

Am primit adineauri conceptul grafic nou si nu stiu cum sa reactionez. Am muncit cam 12 ore pana acum si o sa mai muncesc tot pe atat si practic, nimic nu va fi la indemana in site-ul asta. Cei care intra vor avea de dat scroll din start ca sa ajunga la prima informatie utila, iar butoanele care duc catre continutul care ar putea fi de interes sunt mici si ascunse in mijlocul altor elemente comple inutile. Am spus ca nu e bine, dar nu am avut nici un ecou, practic am primit replica “eu platesc, deci faceti cum am spus”. Ma simt ca un creion bont in mana unui copil de doi ani. O sa iasa o mazgaleala greu de folosit, desi eu sunt calificat sa fac teme grafice conform cu toate standardele de usability.

Dar nu vreau decat sa calculez pretul si in functie de asta!

O schimbare aparent minora de functionalitate, cum este, de exemplu, adaugarea unei variabile noi de calcul a unui pret, atrage dupa ea modificari considerabile in baza de date a site-ului, in codul paginilor care folosesc functia respectiva, in cosul de cumparaturi, peste tot. Iar Programatorul trebuie sa tina cont de toate locurile unde ar putea aparea implicatii ale schimbarii, ceea ce este, de obicei, complet trecut cu vederea de catre Client! Clientul vede doar efectele functiei, dar nu stie ce inseamna, de fapt, aplicarea modificarii respective in ansamblul de cod-baza-de-date-verificare.

Avem nevoie de increderea voastra

E-STUDIO.ro este o firma cu preturi corecte si accesibile. Daca vii la noi si ceri customizari care, in alte parti, sunt evaluate la 15000 de euro sau mai mult, noi iti vom oferi un pret evaluat in cunostinta de cauza, cu respect fata de persoana ta si banii tai. Cu alte cuvinte, daca lucram 10 ore, nu vom cere 800 de euro, cum fac altii, ci 200. Pentru ca pretul nostru orar este de 20 de euro + TVA. Daca nu stim cat va dura o interventie, pentru ca este nevoie de parcurgerea unei documentatii, nu ne vom lansa in sume fabuloase, gandindu-ne ca acoperim oricum, orice dificultate, dintr-o suma la intamplare, dar foarte mare. Noi suntem transparenti si oferim intervale de pret, suma finala fiind data exclusiv de realitate. Nu vom taxa pe nimeni 1000 de euro, daca interventia a fost de doua ore! Suntem corecti si suntem foarte buni la ceea ce facem.

Dar avem nevoie de increderea voastra. Altfel, pierdem timp, iar timpul este o resursa scumpa, ce trebuie valorificata corect. Iar daca nu aveti incredere in noi, puteti merge la orice alta firma pentru servicii hypercustom – veti primi preturi mari, iar multe lucruri nu se vor puea face asa cum le doriti.