Domeniul nostru de activitate e năpăstuit.

Puțini înțeleg ce înseamnă profesia de programator.

Pe de o parte, un programator bun are nevoie de niște ani (destui) de studiu și practică în mațele diverselor site-uri pentru a ajunge să poată rezolva cerințe de programare mai deosebite. Pe de alta, faptul că există pe lume sisteme open-source si, pentru că nu-s prea greu de setat și de folosit, impresia celor care nu știu ce este programarea este că e atât de facil, încât oricine o poate face. Până să afle cât de valoros este un programator experimentat, acești oameni tratează subiectul cu superficialitate și se așteaptă să primească site-uri performante, custom, cu bani puțini și de pe o zi pe alta.

Este o așteptare cu șanse mari să fie neîmplinită. Cine așteaptă așa ceva, își pregătește singur o dezamăgire.

Iată o comparație menită să aprindă lumina:

La programator mergi ca la medicul specialist.

E adevărat că, pentru adeverințe, răceli, trimiteri și vaccinuri, mergi la medicul de familie. Și el este medic și poat fi bun, dar nu este specialist. Medicul de familie nu poate să diagnosticheze un cancer, și nici nu-l poate trata. Un specialist oncolog însă, da. Iar dacă are peste 16 ani de experiență cu diverse complicații, este exact medicul care va face diferența între viață și moarte.

Acum știi de ce nu poți lucra un site serios decât dacă ai un programator serios. Cei care fac site-uri pe 100 de euro sunt ca medicii care prescriu picături de nas și homeopate. Nu pot depăși nivelul acela. Ai nevoie de mai mult, optează pentru oameni care știu mai mult. Și alege custom. Tratamentele după ureche, care “au mers la toată lumea” nu sunt viabile nici la medic, nici la programator.

La programator te programezi ca la medic.

Nu de alta, dar, exact ca un doctor bun, la un programator bun e plin de pacienți clienți. Și, exact ca la medic, există triaj. Sigur că e posibil să ai o urgență, dar nu tu decizi cine este preluat cu prioritate, ci medicul. Dacă ești în sala de așteptare cu un deget împuns, dai prioritate celui care așteaptă cu o fractură deschisă, așa-i? Nu te poți aștepta ca degetul tău împuns să fie prioritar față de o fractură deschisă, și la fel este la programator. El are experiența de a evalua ce este și ce nu este critic, și tot el poate decide dacă problema ta este, cu adevărat, un capăt de țară, sau dacă poate aștepta. Chiar dacă te doare. Programatorul va avea grijă, pentru că este profesia lui, ca totul să fie bine pentru toată lumea. Și pentru tine. Și, dacă este vorba de un programator bun, nu ești și nu vei putea fi niciodată singurul său client.

La programator primești o soluție și o urmezi, ca pe o rețetă.

Când te duci la medic și nu-ți convine tratamentul, ești liber să nu-l urmezi, dar e posbil să nu te faci bine sau să-ți întârzii inutil vindecarea. La fel este și la programator. Cum medicul nu-ți va prescrie antibiotic pentru că “a ajutat-o pe vecina”, nici programatorul nu va executa anumite solicitări fără a te atenționa că nu sunt spre folosul tău și, cu atât mai mult nu le va executa dacă nu sunt, tehnic și logic, posbile. Programatorului îi spui care sunt obiectivele tale și atât. Soluția ți-o oferă el – de aceea a studiat ani de zile, iar experiența pe care o are îl ajută să nu facă greșeli. Ascultă-ți programatorul. Intențiile lui sunt corecte – este un business în care vrea să rămână, nu are niciun interes să-ți recomande ceva ce nu te ajută.

Acestea fiind zise, oridecâte ori uiți că programatorul este un specialist cu acces la cunoaștere complexă, amintește-ți că programatorul e ca un medic. Singura diferență e că el îți îngrijește site-ul și bugetul pe termen lung. Arată-i, deci, respect. Și ai încredere în el. Sănătatea site-ului tău depinde de asta.