Dacă te-ai întrebat vreodată cum se trimit atâtea e-mailuri, care sunt riscurile unei transmisii în masă și care sunt cele mai bune opțiuni, găsești mai jos câteva răspunsuri, care sperăm să-ți fie de folos:

Cum se trimit atâtea mailuri?

În timp (în funcție de numărul de adrese de e-mail din address book)

Dacă trimiți mailurile de pe un singur server, nu ai altă opțiune decât să le grupezi în calupuri (manual este un chin dacă sunt multe adrese, deci probabil vei folosi o aplicație de mass mailing) și să le trimiți astfel grupate, în numărul maxim permis de setările hostului tău.

Rapid (în mai puțin de 24 de ore, indiferent de numărul de adrese de e-mail din address book)

Dacă trimiți mailurile printr-un sistem care folosește mai multe servere, poți trimite mailurile foarte rapid, adică fie toate odată, dacă sunt într-un număr care permite asta, fie în doar câteva tranșe, dar, în orice caz, în aceeași zi pentru care dorești să faci trimiterea.

Concluzia:

Ai mailuri multe de trimis și vrei să le trimiți toate odată? Ai nevoie de un sistem care poate face asta – un sistem care folosește mai multe servere – este o soluție scumpă, indiferent de faptul că o instalezi în site-ul tău sau că plătești un serviciu externalizat, ca Aweber sau Mailchimp sau alt furnizor de soluții de mass mailing. Deși, dacă instalezi așa ceva în site-ul tău, este mai ieftin pe termen lung.

Dacă nu vrei să trimiți tot odată, te descurci cu un mailer simplu instalat în site-ul tău, care poate gestiona câte adrese de e-mail vrei, dar care este limitat de numărul maxim de e-mailuri permis de serverul pe care ți-l găzduiești. Și, mare atenție, să nu faci spam și să anunți furnizorul de hosting despre intențiile tale! Pentru că majoritatea firmelor de hosting închid imediat conturile care au activitate neobișnuită (prea susținută, brusc).

Serviciile externalizate (Aweber, Mailchimp) costă o avere de la un număr de abonați încolo, deci cea mai bună soluție tot un sistem propriu rămâne.

Care sunt riscurile?

Listarea ca spammer  sau ceva similar (blacklisting)

Dacă trimiți multe mailuri și nu te-ai asigurat că cei către care trimiți chiar vor să primească mesajele tale, te paște o listare ca spammer. Nu neapărat pe tine personal, dar numele tău de domeniu și serverul de pe care faci trimiterile pot păți asta. Consecințele sunt că mailurile tale, chiar legitime, ajung în folderele Spam / Junk ale destinatarilor sau, și mai rău, sunt direct filtrate la intrarea în server și aruncate la gunoi, deci nu mai ajung nicăieri.

Eșecul trimiterii în timp util (când este necesară trimitere rapidă)

E destul de evident că trebuie să fi atent când trimiți multe mailuri și să știi ce sistem folosești și care îi sunt limitările, pentru ca s poți aprecia ziua și eventual chiar ora la care se va fi trimis și ultimul mail. Astfel, nu vei risca să anunți un eveniment după ce a avut loc sau să afle destinatarii tăi despre concursul pe care l-ai organizat și care tocmai s-a încheiat.

Plasarea mesajului în junk / trash la destinatar

Dacă nu ai dat instrucțiuni clare destinatarilor să marcheze mesajele de la tine ca “not spam” / “not junk”, riști să trimiți mailuri și ele să ajungă în folderele Spam / Junk și, din cauza asta, să nu fie văzute niciodată sau să fie văzute prea târziu. Asigură-te, deci, că nu ajungi în Spam / Junk.

Concluzia:

Deci, neapărat, când colectezi adresele e e-mail asigură-te că sistemul tău este cu double opt-in. În plus, în mailul în care soliciți confirmarea înscrierii, oferă instrucțiuni clare pentru destinatari să adauge adresa ta în address book și să marcheze mesajele tale ca “not spam” / “not junk”.

Care sunt opțiunile?

Serviciu externalizat (avantaje/dezavantaje)

Serviciile externalizate (Aweber, Mailchimp etc) au avantajul că, inițal (la număr mic de abonați) sunt gratuite. Practic, dacă nu ai mulți abonați și te încadrezi la pachetul gratuit, poți profita pe perioadă nedeterminată de trimiteri sigure și rapide.

Dacă depășești numărul de abonați care se încadrează la gratuitate și te poți încadra la pachetul cel mai mic cu plată, încă e rentabil. Dar de la câteva mii de abonați încolo (și nu e greu să ajungi la câteva mii de abonați, dacă ești activ în online!), costul unei trimiteri începe să usture.

În detaliu, prețurile celor două servicii cu care am exemplificat sunt aici (restul nu diferă prea mult):

Exact, scump.

Mailer propriu (avantaje / dezavantaje)

Dacă vrei să ai propriul sistem, dezavantajul este că trebuie să plătești instalarea și configurarea pe serverul tău. Desigur, nu mai contează asta, dacă economisești în felul ăsta pe termen lung, și chiar rentează dacă ești activ și vrei să folosești în mod legitim e-mailul pentru comunicările tale. Avantajele sunt clare – ce e al tău, e controlat de tine. Tu decizi cui și ce trimiți, nu trebuie să te supui regulilor diverse ale unei terțe părți. Tu deții baza de date, deci nu o urci pe serverele unei terțe părți și riști mult mai puțin ca baza ta de date să fie compromisă. Iar posibilitățile de personalizare sunt nelimitate.